• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Zákon o športe

Navigácia » Hlavná stránka » Zákon o športe

 
Hlavní obsah stránky

Aktuálne informácie týkajúce sa Zákona č. 440/2015 o športe, ktorý je v platnosti od 1. 1. 2016

- Pôvodné znenie zákona o športe s dôvodovou správou od 1.1.2016   

- Aktuálne znenie zákona o športe (od 15.6.2022)

- Projekt UčPS – Implementácia Zákona o športe do praxe (otázky a odpovede, vzory dokumentov, prezentácie)

Zmluva o reklame alebo Zmluva o sponzorstve v športe - porovnanie   

Vplyv Zákona o športe na účtovníctvo, dane a odvody (prezentácia)   

- Zdravotná spôsobilosť vrcholových a talentovaných športovcov: 1/ viac info   2/ vyúčtovanie - formulár   

Projektový manažér pre Zákon o športe
Ing. Ivan Greguška, ivan.greguska@stz.sk , m: 0903 714 918

 
 
 
« 123 »   3/3
news img

Podnikanie športových odborníkov od 1.1.2020 – zmena

Zákon č. 310/2019 Z.z. o Fonde na podporu športu a o zmene a doplnení niektorých zákonov s účinnosťou od 1.1.2020 novelizoval aj ustanovenia zákona č. 440/2015 Z.z. o športe, ktoré sa týkajú oprávnenia vykonávať činnosť športového odborníka (ŠO) - trénera, rozhodcu, ako podnikanie.

 
news img

Zmluva o sponzorstve v športe, jej použitie, výhody, zverejnenie

Na základe nového Zákona o športe č. 440/2015 Z.z. s účinnosťou od 1.1.2016 pribudol nový zmluvný typ – Zmluva o sponzorstve v športe, ktorého hlavným cieľom je podpora športu a jeho transparentného financovania. Doteraz používané zmluvy (Zmluva o reklame, Zmluva o vzájomnej spolupráci, Darovacia zmluva) v sebe nesú viaceré nevýhody, resp. riziká pre niektorú zo zmluvných strán. Dávame do pozornosti súhrn informácií týkajúcich sa zmlúv o sponzorstve v športe ako aj konkrétny vzor takejto zmluvy (aktualizácia vzoru zmluvy k 6.6.2016).

 
news img

Dobrovoľníci v športe

Zákon o športe č. 440/2015 Z.z. upravuje aj náležitosti, týkajúce sa dobrovoľníkov v športe. Zmluvu o dobrovoľníckej činnosti je možné využiť na zabezpečenie organizácie športových podujatí alebo bežnej prevádzky klubu.

 
news img

Zákon o registri MNO - nové povinnosti pre športové kluby

Od 1. januára 2019 je platný a účinný zákon č. 346/2018 Z. z. o registri  mimovládnych neziskových organizácií, ktorý prináša nové povinnosti aj pre športové kluby, ktoré sú neziskovými organizáciami (t.j. nie sú obchodnými spoločnosťami).  Neziskové organizácie majú povinnosť doplniť údaje do registra MNO.

 
news img

Účtovníctvo a dane občianskeho združenia

Prinášame link na článok na stránke Učenej právnickej spoločnosti (UčPS), ktorý sa zaoberá  problematikou účtovníctva a daní v športovej organizácii, ktorá je občianskym združením.

 
news img

Nový typ zmluvy pre športových odborníkov

Zmluvu o výkone činnosti športového odborníka ako nový zmluvný typ zaviedla novela Zákona o športe s účinnosťou od 31.12.2017 v §49a Zákona.

 
news img

Charitatívna reklama

Charitatívna reklama – nový daňovo zvýhodnený typ reklamnej zmluvy pre neziskové organizácie. Inštitút charitatívnej reklamy zaviedla novela Zákona o dani s príjmov s účinnosťou od 1.1.2018.

 
news img

Podnikanie športových odborníkov - info z Min.školstva. 8.3.2018

Ministerstvo školstva zverejnilo dňa 8.3.2018 na svojej stránke  zoznam všetkých športových odborníkov, ktorí podnikajú podľa zákona o športe. Zoznam bude MŠ aktualizovať pravidelne každý týždeň a až do ukončenia migrácie na nový IS športu je tento zverejnený zoznam jediným verejným zoznamom športových odborníkov podnikajúcich podľa zákona o športe. Zoznam obsahuje nasledovné údaje o športovom odborníkovi: meno a priezvisko, dátum narodenia, IČO, obchodné meno, začiatok, ukončenie a pozastavenie podnikania v činnosti športového odborníka.

 
news img

Zmluvy medzi športovou organizáciou a športovcom podľa Zákona o športe.

Zákon o športe umožňuje športovým organizáciám uzatvárať so športovcom 3 nové typy zmlúv : Zmluvu o profesionálnom vykonávaní športu, Zmluvu o amatérskom vykonávaní športu a Zmluvu o príprave talentovaného športovca. 
Športová organizácia, ktorá uzavrela so športovcom zmluvu podľa § 35, 39, 43, 47 a 48, resp. uzavrela zmenu alebo dodatok k takejto zmluve, je v zmysle §8, ods.4 ZoŠ povinná do 30 dní od uzavretia zmluvy predložiť zmluvu na účely jej vedenia v evidencii zmlúv a dohôd vedenej národným športovým zväzom alebo športovou organizáciou, ktorej je členom.

 
news img

Výkon činnosti trénera a rozhodcu po 1. 1. 2016

Od 1.1.2016 už nie je výkon funkcie rozhodcu a trénera živnosťou podľa živnostenského zákona, športoví odborníci (tréneri, rozhodcovia) budú vykonávať činnosť podľa Zákona o športe č. 440/2015 Z.z.. Prinášame preto súhrn dôležitých informácií pre tenisových trénerov a rozhodcov registrovaných v STZ. Zvlášť upozorňujeme, že žiadosť o trénerskú licenciu / rozhodcovskú licenciu musí nanovo vyplniť a spolu s výpisom z registra trestov zaslať na STZ aj tréner / rozhodca s platnou licenciou, keďže obsahuje aj údaje, ktoré STZ doteraz nemal k dispozícii (najmä rodné číslo, bez ktorého nie je možný zápis osoby do ISŠ). 

 
news img

Informácie pre športové kluby - Zákon o športe

Zákon o športe, publikovaný v zbierke zákonov pod č. 440/2015 Z.z., ktorý nadobudol účinnosť dňa 1.1.2016, upravuje aj práva a povinnosti športových klubov a ich postavenie v hierarchii Ministerstvo školstva – národný športový zväz – športový klub – športovec. Prehľad povinností pre športové kluby v zmysle aktuálneho zákona spracoval Ing. Ivan Greguška.

 
« 123 »   3/3